ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΒΠΗ ΤΕΕ 4.11.2022

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα «Μηχανικός & Βιομηχανία 4.0» υπό την Αιγίδα του ΣΕΒ και την Υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, χθες Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, στην οδό Πρεβελάκη και Γρεβενών στο Ηράκλειο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποτυπώθηκε η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  Το αξιόλογο πάνελ ομιλητών και ομιλητριών, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης, αναφέρθηκε σε θεματικές όπως οι  Δείκτες για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG), οι Νέες Δεξιότητες και απαιτήσεις που απαιτούνται σε Ανθρώπινο Δυναμικό, η Ενεργειακή κρίση, η Ανταγωνιστικότητα, η Πράσινη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία και τα προ απαιτούμενα στην  Μόχλευση Επενδύσεων και Χρηματοοικονομικών  Εργαλείων.

Η εκδήλωση πέτυχε το σκοπό της που ήταν, μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Αν. Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΠΗ), να προβάλλονται προβλήματα και ευκαιρίες και να δίδονται στίγματα λύσεων πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο για το επάγγελμα του Μηχανικού, όσο και για τους Φορείς παραγωγικής ανάπτυξης που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕΗ.

Ο  ΣΕΒΠΗ και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, με πρωτοβουλίες όπως αυτή, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τη μεταξύ τους Συνεργασία για αναγκαία διασύνδεση και ανταλλαγή απόψεων, 

σε μια κρίσιμη περίοδο για το επάγγελμα του Μηχανικού και μια ρευστή και προβληματική κατάσταση για τη Βιομηχανία και Μεταποίηση στην Περιφέρεια Κρήτη, απόνερο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.  

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ Νικόλαος Μίλης και o  Πρόεδρος του ΣΕΒΠΗ, Λευτέρης Αντωνακάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Βουλευτής του Μέρα25 Γιώργος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης και η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη. 

Χαιρετισμούς απέστειλαν και ο Υφυπουργός Πολιτισμού-Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Ηγουμενίδης και ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Τακτικό Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας , η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Π.Ε. Ηρακλείου, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου, Γεωργία Μηλάκη, ο επικεφαλής της «ΣΥΝ + ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ», Πέτρος Ινιωτάκης,  ο επικεφαλής της «ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ», Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, στελέχη και μέλη του ΤΕΕ, του ΕΒΕΗ, του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC Hellas & ICC Women Hellas, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Νωρίτερα το πρωί αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ και του ΣΕΒΠΗ μαζί με τους ομιλητές επισκέφθηκαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης και στη συνέχεια την Αντιδήμαρχο Ηρακλείου. 

Αναλυτικότερα, εξετάστηκαν οι Θεματικές Ενότητες από τους καταξιωμένους ομιλητές και ομιλήτριες: 

• Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη, Κυκλική Οικονομία 

Αγγελική Δ. Μπούρα, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος A' ΥΠΕΞ για Διεθνή Ενεργειακά & Περιβαλλοντικά θέματα, Επικεφαλής Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΙCC Women Hellas

Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, Διδάσκουσα στο Πάντειο Παν/μιο, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women)

• Reskilling – Νέες Δεξιότητες και απαιτήσεις, για τον Μηχανικό στη Βιομηχανία 

Χρήστος Α. Ιωάννου, Οικονομολόγος (Ph.D),  Δ/ντης Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ

• Ενεργειακή Κρίση, Ανταγωνιστικότητα & Νέα Βιομηχανικά Καύσιμα 

Γεώργιος Ε. Φρουδάκης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Παν/μίου Κρήτης, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Πλατφόρμας Υδρογόνου, Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ),  Συγγραφέας

Λευτέρης Πατάβρας, Πολιτικός Μηχανικός, Γ. Γραμματέας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας 

• Χρηματοδοτικά Εργαλεία & Μοχλεύσεις Επενδύσεων, ESG & Αποτύπωμα C στη Βιομηχανία 

Πάρις Οικονόμου, ΜSc. Economics & Finance, Επικεφαλής Wholesale Banking Optima bank 

• R&D & Διασύνδεση 

Σταύρος Μεσσαριτάκης, Χημ. Μηχανικός, ΜΒΑ, Συντονιστής R&D και Business Development Ομίλου ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, Τομέας Masterbatch

Μάνος Γρεβετζάκης, R&D Director MEGA PLAST Industrial Exporting S.A.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο κήπο του κτιρίου. 

Συνδιοργάνωση ΣΕΒΠΗ & ΤΕΕ/ΤΑΚ | ΜΕΓΑΣ Χορηγός: Optima bank |

Χορηγοί: SKY EXPRESS - KARATARAKIS HOTELS | 

Χορηγοί Επικοινωνίας: 

ΚΡΗΤΗ TV, Εφημερίδα Νέα Κρήτη, portal neakriti.gr, 98,4

Επιμέλεια/Επικοινωνία: SYN NERGY Επικοινωνία, Προσβασιμότητα - Enhance Digital Agency - Mάγδα Κατόπη Σύμβουλος Επικοινωνίας