Ξεκινά σήμερα η αξιολόγηση με επιχείρηση... χρονοκαθυστέρησης

Η 5η επκαιροποίηση του μνημονίου που οδηγεί στην εκταμίευση 7,1 δισ. ευρώ και στην πολιτική απόφαση για το χρέος ξεκινά σήμερα σε τεχνικό επίπεδο, ενώ την προσεχή εβδομάδα καταφτάνουν οι «επικεφαλής»  για να... δουν, να αποχωρήσουν και να… επιστρέψουν με νέες «εντολές».  Το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε στις δύο τηλεδιασκέψεις «προετοιμασίας» που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα και χθες, όπου  σύμφωνα με πληροφορίες,  έγινε σαφές από την πλευρά των δανειστών ότι οι «πιέσεις» διατηρούνται.  «Το κλίμα δεν ήταν ούτε ανάλαφρο αλλά ούτε και δύσκολο» αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στόχου πρ. πλεονάσματος για το 2015» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνοντας ότι ο στόχος του 3% του ΑΕΠ διατηρείται. Παραδέχεται ωστόσο ότι παραμένει το «κενό» στις εκτιμήσεις με την τρόικα το οποίο σύμφωνα με άλλες πηγές δεν αποκλείεται και να είναι πλέον μεγαλύτερο του 1,1 δισ. ευρώ που υπολόγιζε τον Μάιο η κυβέρνηση λόγω των φοροελεφρύνσεων των αναδρομικών των ενστόλων και την αναγκών των ταμείων. Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ μάλιστα αναμένεται να «κλείσει» λόγω ταχύτερης ανάπτυξης αλλά  και αύξησης εσόδων
 
Σε αυτό το πλαίσιο πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι οι φοροελεφρύνσεις που μπορεί να περάσουν στον προϋπολογισμό έγινε σαφές ότι θα είναι «μετρημένες». Περιθώριο φαίνεται να υπάρχει για αύξηση δόσεων και ενδεχομένως για περιορισμένη επέκταση της έκτακτης εισφοράς, ενώ  η  επιμονή στον νέο κύκλο διαρθρωτικών παρεμβάσεων παραμένει ισχυρή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της- σύμφωνα με πληροφορίες – επιχειρεί  να ανάγει το «ατού» του πρωτογενούς πλεονάσματος σε «ανάχωμα»  για νέα επώδυνα μέτρα,  τόσο δημοσιονομικά, όσο και διαρθρωτικά (σημ. ασφαλιστικό, εργασιακό, δημόσιο και άλλες προγραμματισμένες παρεμβάσεις για το φθινόπωρο).

Όσο για τη θέση που είχαν οι δανειστές έναντι των πρωθυπουργικών εξαγγελιών  για έξοδο από την επιτήρηση και πρόωρη απομάκρυνση του ΔΝΤ, αρμόδιες πηγές ήταν φειδωλές. Άφησαν αχνά να φανεί ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Για το θέμα αυτό ενδεχομένως να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση σήμερα κατά την ενημέρωση που προγραμματίζεται να γίνει από τον εκπρόσωπο της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν Σάιμον Ό Κόνορ.  

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη επιθυμεί  -πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο- να αναδείξει την πρόοδο στις «αναίμακτες» μεταρρυθμίσεις (έχουν μαζευτεί πάνω από 500 μνημονιακές εκκρεμότητες) αλλά και να φέρει μπροστά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν όπως τα κόκκινα δάνεια, κερδίζοντας χρόνο για τα μεγάλα «αγκάθια». Άλλωστε, όπως φάνηκε από το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε χθες με τους δανειστές, χρόνος… υπάρχει.

Στη χθεσινή  τηλεδιάσκεψη μετείχαν από πλευράς  ΥΠΟΙΚ ο υπουργός  Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής  υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης. Μετείχε  επίσης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρος, και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ  Στέλιος Παπαδόπουλος.

Το χρονολόγιο όπως αποφασίστηκε χθες σύμφωνα με αρμόδια στελέχη προβλέπει ότι:

• Από  σήμερα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τον «έλεγχο» με επίκεντρο  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον  προϋπολογισμό του 2014-2015 και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του ΥΠΟΙΚ.

• Την Δευτέρα φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλείς της τρόικας.

• Το πρώτο ραντεβού των επικεφαλείς στο ΥΠΟΙΚ τοποθετείται στην προσεχή Τρίτη.

• Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιηθεί και θα σταλεί στην Eurostat το EDP, τα  εξαμηνιαία στοιχεία για το έλλειμμα.

• Θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με την συμφωνία- ανοχή της τρόικας το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου βάση συνταγματικής υποχρέωσης.

• Προς το τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένεται  να διακόψουν την διαπραγμάτευση  για να μετάσχουν σ τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (10-12 Οκτωβρίου).

• Στις 13 Οκτωβρίου τα στελέχη της τρόικας θα δώσουν «ραπόρτο»  στο Eurogroup για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης, παρουσία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

• Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ στην συνέχεια οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα   για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Τα δύο κρίσιμα ορόσημα

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι όποιες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να περιμένουν 2 γεγονότα: την ανακοίνωση των τεστ αντοχής στις 26 Οκτωβρίου που θα κρίνουν το χρηματοδοτικό κενό και την αλλαγή φρουράς από 1η Νοεμβρίου στο «τιμόνι» της Επιτροπής.

Υπενθυμίζουν όμως οι ίδιες πηγές και ότι η σημασία της 5ης διαπραγμάτευσης είναι πρωτόγνωρα μεγάλη. Και τούτο διότι  δεν συνδέεται μόνο με τα 7,1 δισ. ευρώ (3,5 δισ.  ευρώ από το ΔΝΤ, 1,8 από την ΕΕ και 1,8 από επιστροφές κερδών ομολόγων που έχουν Κεντρικές Τράπεζες), αλλά και με την – αναγκαία για την  πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – απόφαση της ΕΕ για πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος.



Πηγή:www.capital.gr