Διπλές ανακοινώσεις για αναπτυξιακό σχέδιο και ρευστότητα

Κλιμακώνονται οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο με μία συντονισμένη «βροχή» ανακοινώσεων για ανάπτυξη, παροχές και χρηματοδοτικά εργαλεία προς μικρομεσαίους. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, παρουσιάζονται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και  Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη οι όροι Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου.
 
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει μέσα από ομιλίες των προηγούμενων ημερών το στίγμα των προθέσεων για το καινούργιο Αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο στηρίζεται – κυρίως – στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Δεσμεύθηκε ότι μέσω αυτού  ως το 2020 «η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει πλήρως το βιοτικό επίπεδο που είχε πριν από την κρίση», ότι  έως «το 2018 θα έχουν δημιουργηθεί 550 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα έχει υποχωρήσει η ανεργία δέκα μονάδες» με αποτέλεσμα ως το 2020 να είμαστε «κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο».

Μία γεύση έδωσε χθες σε ομιλία του και ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενος  σε  ένα μοντέλο που εκμεταλλεύεται πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα: την γεωγραφία, το κλίμα, τον πολιτισμό, τους φυσικούς πόρους και ως επί το πλείστον και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού της .

Ανέφερε ότι θα βασιστεί σε  παραγωγικές επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομία, ιδιωτικοποιήσεις και άμεσες ξένες επενδύσεις. Αναμένεται να επικεντρωθεί σε εξωστρεφείς κλάδους και δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα, η γεωργία, οι υδατοκαλλιέργειες, οι τεχνολογίες  των πληροφοριών, των τηλεπικοινωνιών, η αγορά ακινήτων και μεταφορών. Αναφέρθηκε και σε  μερική μετατόπιση από την κατανάλωση στις επενδύσεις και στις καθαρές εξαγωγές.
 
Παροχές
 
Μείωση φόρων πρώτα στα κέρδη επιχειρήσεων και εν συνεχεία στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο, όπως αυτό κατατέθηκε στο Eurogroup του Μαίου.

Αναλυτικά αναφέρεται ότι «τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει και τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα συνεχίσουν να παράγουν αποτελέσματα, η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών θα υλοποιηθεί». Αρχικά, επισημαίνεται, ότι στόχος είναι να μειωθεί σταδιακά η φορολογία των κερδών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, μετά τη μεγάλη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπές των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης».

Επιπλέον, επισημαίνεται, «η μείωση των φόρων επί των έμμεσων παραγόντων της παραγωγής ( π.χ. της ενέργειας), στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και του εξορθολογισμού στις σχετικές αγορές, θα πρέπει επίσης να επιδιωχθεί». Τέλος, σημειώνεται ότι στοχευμένες δράσεις θα πρέπει να προωθηθούν  για την "ανακούφιση" από τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, καθώς και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων».

Στρέφει την προσοχή της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας θέτοντας το θέμα της ανάπτυξης ως το κεντρικό ζήτημα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την βιωσιμότητα του χρέους: «η δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προοπτικές ανάπτυξης οδηγεί σε διαρκή λιτότητα, μια επιλογή που δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε βιώσιμη τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης».



Πηγή:www.capital.gr