">

ΑΕΠ: Κέρδη επιχειρήσεων, επενδύσεις και εξαγωγές οι μεγάλοι "χαμένοι" του α' τριμήνου

Η ύφεση επανήλθε και οι πιο μεγάλοι "χαμένοι" σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι  τα κέρδη επιχειρήσεων, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι το τι θα γίνει το 2ο τρίμηνο, το οποίο θα κριθεί από  την πορεία του τουρισμού και της στήριξης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η πτώση του ΑΕΠ κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ εν συγκρίσει με τη μείωση κατά 3,2% μεσοσταθμικά ανά την Ε.Ε. δείχνει ότι προ υγειονομικής κρίσης υπήρχαν αντοχές στην Ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Οι ίδιες άλλωστε αντοχές φάνηκαν και από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την πορεία του πρόδρομου δείκτη οικονομικού κλίματος. Δείχνουν μεν συνέχιση της επιδείνωσης (και τον Μάιο), αλλά και διατήρηση του δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα εν συγκρίσει με το μέσο όρο της Ε.Ε.

Υπάρχει βεβαίως και μία άλλη οπτική: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις  τελευταίες προ κρίσης εκτιμήσεις της προέβλεπε στην Ελλάδα διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης (στο 2,4% έναντι 1,2% στην ευρωζώνη).  Πλέον υπολογίζει σε ύφεση 9,7% φέτος (και σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021), την οποία αρνείται η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι θα καταφέρει μέσα τα μέτρα προσαρμογής να περιορίσει  το  εύρος της στο 5%-8%.

Επιπλέον προέβλεπε ότι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση η ύφεση ήταν πολύ βαθύτερη και οι μισές ελληνικές περιφέρειες θα είχαν απώλειες του ΑΕΠ άνω του 25%.

Δηλαδή το "άθροισμα" της απώλειας ανάκαμψης και ύφεσης μας οδηγεί ήδη κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Άλλωστε, το μεγάλο πλήγμα είναι βασική αιτία που οδήγησε στην πρόταση για το πακέτο των 32 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας μία "κλείδα" διανομής κονδυλίων πολύ ισχυρή για τα δεδομένα της χώρας (5,8% περίπου).

Το βέβαιο είναι ότι στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη η πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το μεγάλο διπλό στοίχημα είναι η πορεία του ελληνικού τουρισμού και η επαρκής τροφοδότηση με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα μέσα από το πρόγραμμα "Συν- Εργασία", αλλά και από τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την επιστρεπτέα προκαταβολή (αναμένεται η 2η δόση τον Ιούνιο), και από την μείωση προκαταβολής φόρου. Και όλα αυτά με την πρόβλεψη για τα έσοδα Μαΐου να έχουν πτώση έως 40%...

Οι κλάδοι με το μεγάλο πλήγμα

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν τους κλάδους στους οποίους εμφανίστηκαν οι πιο μεγάλοι τριγμοί. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι ισοδυναμεί σε τρέχουσες τιμές σε μία απώλεια εισοδήματος αξίας 1,2 δισ. ευρώ σε εύρος τριμήνου.

Το πιο μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν τα κέρδη των επιχειρήσεων με το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα να μειώνεται κατά 727 εκατομμύρια ευρώ. Μεγαλύτερες ήταν οι φορολογικές απώλειες με τους φόρους επί της παραγωγής και των εισαγωγών να εμφανίζονται μειωμένοι κατά 785 εκατ ευρώ.

Αντιθέτως το εισόδημα των εργαζομένων όχι μόνο δεν δέχτηκε πλήγμα μέχρι και τον Μάρτιο, αλλά ενισχύθηκε λόγω και των επιδομάτων που δόθηκαν, με το λογαριασμό των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας να  εμφανίζεται αυξημένος κατά 302 εκατομμύρια ευρώ.

Από πλευράς δαπάνης, μεγάλη ήταν και η μείωση των επενδύσεων με το ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να είναι μειωμένο με τα 350 εκατ. ευρώ ή κατά 6,4%. Η κατανάλωση στο σύνολο της αυξήθηκε (κατά 263 εκατομμύρια ευρώ), καθώς η πτώση κατά  37 εκατομμύρια ευρώ της ιδιωτικής κατανάλωσης αντισταθμίστηκε από αύξηση της κατανάλωσης της γενικής κυβερνήσης.

Οι εξαγωγές σε τρέχουσες τιμές μειώθηκαν κατά 299 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ακόμα πιο μεγάλη ήταν η μείωση των εισαγωγών κατά 962 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζοντας "θετικό" το τελικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η πορεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου με δεδομένο ότι η εμφάνιση  της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα κλιμακώθηκε τον μήνα Μάρτιο δείχνει πως η οικονομική πίεση  στην Ευρώπη που είχε εκδηλωθεί πριν τον κορονοϊό είχε επηρεάσει και την Ελληνική οικονομία. Η εν λόγω διαπίστωση σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της αναγκαιότητας άμεσης λήψης αποφάσεων για τον νέο μηχανισμό ανάκαμψης που θα επιχειρήσει να θεραπεύσει την Ε.Ε. όχι μόνο την υγειονονομική κρίση αλλά και από την οικονομική κρίση που προϋπήρχε.

Η σύνοδος του EWG

Το θέμα άλλωστε αυτό συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο του EWG, εν όψει των δύο υπουργικών συναντήσεων που θα λάβουν χώρα την επόμενη εβδομάδα (Εcofin και Eurogroup). Από ελληνικής πλευράς η χθεσινή σύνοδος είχε ειδική σημασία καθώς προωθήθηκε το πακέτο δόσεων των 750 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που συνδέεται με την 6η αξιολόγηση και τα οποία θα λύσουν ένα από τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας φέτος: δεν θα οδεύσουν στη διενέργεια πρόσθετων επενδύσεων, αλλά στην έμμεση τόνωση των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας. Κάτι που θα συμβεί και με τη νέα έξοδο στις αγορές την οποία  - όπως προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  - προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.